Samenvatting

 • Het exporteren is het maken van een bestand met jouw collectiegegevens (metadata)
 • Memorix Maior kan een XML-, CSV- en een HTML-bestand exporteren
 • Memorix Maior biedt drie verschillende manieren om een bestand te exporteren. 
 • Je kunt jouw collectiegegevens met en zonder afbeelding exporteren. 

Wat is exporteren? 

Het kan zijn dat je iemand deelgenoot wil maken van (een deel van) jouw collectiegegevens (metadata) uit Memorix Maior, maar deze persoon geen toegang wil of kunt geven tot Memorix Maior. In dat geval kun je die persoon een bestand met je database toesturen of het bestand printen en laten zien. Zo’n bestand heet een export en het maken van dit bestand noemen we exporteren: je exporteert jouw collectiegegevens uit Memorix Maior.


Welk bestandstype moet ik exporteren? 

Memorix Maior kan een XML-bestand, een CSV-bestand en een HTML-bestand (op basis van een XML-bestand) exporteren. De inhoud van de bestanden is hetzelfde, het bestandstype zegt alleen iets over de manier waarop de informatie is gestructureerd. Afhankelijk van je doeleinden, kies je het bestandstype dat hier het beste bij past. 


Hoe maak ik een export uit Memorix Maior? 

Er zijn in Memorix Maior drie manieren om een export te maken. Je kunt:

 • direct alle gegevens bij een record printen. Hoe je dit doet wordt onder stap 1 uitgelegd in onderstaande helptekst. 
 • in Collectiebeheer onder het tabblad Invoerbeheer en het subtabblad Export heel precies aangeven welke eniteiten (of selecties) en velden je wil exporteren in een CSV-, XML- of HTML-bestand. Hoe je dit doet wordt onder stap 2 en 3 uitgelegd in onderstaande helptekst.
 • in Collectiebheer onder het tabblad Verzamelingen direct vanuit het recordoverzicht via de knop Exporteer gegevens  in een CSV- of XML-bestand exporteren, zoals je op het screenshot hieronder ziet.   In dit geval vink je de eerst records aan die je wil exporteren. Via de de knop resultaatweergave configuratie  (helemaal rechts in je scherm en ook hierboven op het screenshot te zien als Engelse sleutel) kies je welke kolommen je wil exporteren. 
  Nadat je op de knop Exporteer hebt geklikt, het bestand een naam hebt gegeven en hebt gekozen tussen CSV of XML wordt je exportbestand klaar gezet in een nieuw bericht in je Berichteninbox. De Berichteninbox vind je door rechtsboven in je scherm op de cijfers (in het screenshot is dit 18) naast het woord Berichten te klikken. 
  In het nieuwe bericht kun je je exportbestand downloaden.

Kan ik afbeeldingen met mijn metadata mee exporteren? 

Het is mogelijk om afbeeldingen met je collectiegegevens mee te exporteren. Dit is echter alleen mogelijk als je een HTML-bestand exporteert. Hoe je dit doet wordt onder stap 2 uitgelegd in onderstaande helptekst.